Rosenthal: 'Zo snel als het zorgvuldig kan'

Informateur Rosenthal wil 'zo snel als het zorgvuldig kan' verkennen welke partijen een kabinet kunnen vormen. Verkenning wil niet zeggen dat het 'een vrijblijvende operatie' is, aldus Rosenthal.

Dat zei de informateur Rosenthal op 14 juni 2010 tijdens een persconferentie. Rosenthal aanvaardde zaterdag 12 juni de informatieopdracht van koningin Beatrix.

De Koningin refereerde in haar opdracht volgens hem 'niet voor niets' aan een moeilijke situatie. De laatste keer dat dat gebeurde was in 1935, bij de vorming van kabinet-Colijn II midden in de crisis.

Nu gaat het om de financieel-economische situatie, maar ook om het politieke landschap. Dat is volgens sommigen een 'verpulverd tafereel', zei Rosenthal.

De informateur kreeg de opdracht als eerste de mogelijkheden te onderzoeken van een kabinet met de grootste partij en de grootste winnaar (VVD en PVV). De komende dagen kijkt hij naar de bereidheid van partijen om concrete gevolgen te verbinden aan publieke uitspraken.

Op maandag 14 juni hoopt de informateur te spreken met alle tien fractievoorzitters van partijen uit de Tweede Kamer. Hij zei niet te kunnen inschatten hoe lang de gesprekken gaan duren.